Skip to content

Nej till öppen licens på public service

13 mars, 2010

Nedan kan du läsa inlägget från Joakim Jardenbergs blogg, som fick mig att svara

————- jag ————

 Nej, jag är ledsen, men jag vill inte att du ska få mina reportage och nyheter ”publikt tillgängligt och fritt att remixa, bearbeta och återpublicera”.

Nu råkar den här diskussionen ha en spets riktad mot tv men är förstås lika relevant för mig som jobbar på Sveriges radio.

Jag är helt för att det material – ljud, text, bilder etc – jag och mina kollegor skapar ska göras tillgängligt för så många som möjligt. Lyssna på bilradion, läs med rss-läsare, lyssna och titta i mobilen,blogga, twittra, länka. Gärna. Ofta. Mycket. Vi har ett fantastiskt utbud med alla kanaler och alla arkiv.

Det ska vara lätt att ta del av SR, och bara de senaste månaderna har det blivit lättare:

SR släppte en Android-app särskilt för vinter-OS
http://bit.ly/c4lnhp

Och för den händige släppte SR öppet api eftersom man ständigt får ”frågor från personer som vill bygga sajter, widgets, gadgets och appar för iPhone och Android som använder Sveriges Radios material”
http://bit.ly/bxjDlQ

Såvitt jag, som är teknisk idiot, förstår, gör vi alltså redan det som NPA/BBC tvistar om.

Jag tycker absolut inte som TU att public service ska begränsas till kärnverksamheten, uttytt som eterradio och tv och webb utan extra allt. Det är klart att vi ska finnas där människor finns. Om folk söker materialet på youtube så är det där vi ska finnas, det är service för allmänheten.

TU:s argumentation låter som den gamla vanliga diskussionen – ska public service verkligen göra sånt som de kommersiella aktörerna gör, och kanske gör bättre – eller ska public service koncentrera sig på att ge det smala, speciella, som de kommersiella aktörerna inte gör, och inte vill göra eftersom de inte kan få ekonomiska bärighet i det? Min uppfattning är att SR, SVT, UR måste göra både det breda och det smala, annars blir det alldeles för få som vill betala för en så smal service. Det blir inte allmänhetens tv utan kulturelitens tv.

Men när det kommer till ””fritt att remixa, bearbeta och återpublicera” då är jag inte med längre. När jag intervjuar en person bygger det på ett förtroende. Personen vet att det den säger kommer att höras i SR Västerbottens nyheter och på vår webb, att de lokala kanalerna samarbetar så nyheten kan sändas även i grannlänen och kanske till och med i Ekot om det bedöms riksintressant.

Däremot tror jag inte att personen ställer upp med sin röst och sin historia ifall jag säger att det är fritt fram för var och en att ladda ner intervjun, klippa sönder, mixa ihop med en annan intervju, andra frågor, och publicera i ny form var som helst. Jag skulle i alla fall själv aldrig låta mig intervjuas på såna villkor.

Trovärdigheten som journalist är mitt personliga värde, och för SR är den höga trovärdigheten http://bit.ly/9cuisq viktig för att motivera sitt existensberättigande inför politiker och sitt värde för att motivera publiken att betala tv-avgift. Att ge bort trovärdigheten är inte public service.

Förresten, bara som en sakupplysning, som anställd på Sveriges radio har jag inget ekonomiskt intresse av huruvida mina nyheter/reportage säljs vidare, publiceras på andra plattformar eller inte. Den ekonomiska upphovsrätten har jag sålt bort. Den ideella har jag kvar – och den är jag rädd om.

På förekommen anledning: http://bit.ly/7pdvc2
Detta är vad jag själv personligen tycker, och mina åsikter har inget att göra med SR:s ståndpunkter. Jag uttalar mig inte som företrädare för programbolaget eller andra anställda

P.S. förlåt längden, men jag har inte skaffat mig nån egen blogg ännu

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: