Skip to content

Öppen licens på public service

13 mars, 2010

Det var här det började, tankarna på att starta den här bloggen. Jag klev in på Joakim Jardenbergs blogg, Jardenberg unedited, läste och kommenterade. Upptäckte snabbt att jag hade mer att säga än vad  kommentarsfältet borde rymma.

——– Jardenberg ——–

Kräv öppen licens på allt som produceras av public service

by Joakim Jardenberg on 2010-02-19 · 3 kommentarer and 14 Reaktioner

Så var det dags för nästa attack i det fruktlösa kriget mellan kommersiella mediehus och public service. TU här hemma har börjat nafsa lite i köttbenet, men mest aggressiva är man i Storbritannien:

The Newspaper Publishers Association (NPA) has lobbied against the BBC’s plans to release standalone news and sports apps for the popular Apple iPhone in the UK.

via Newspapers Call For Ban On BBC iPhone Apps.

Det här är så feltänkt att jag blir alldeles galen. Istället för att de kommersiella aktörerna skriker sig hesa om att public service gör bra saker så borde man pressa för att få tillgång till materialet. Det är egentligen hur enkelt som helst:

Allt som produceras för publika medel (eller som är gemensamfinansierat, om man föredrar den termen) ska vara publikt tillgängligt och fritt att remixa, bearbeta och återpublicera.

Det är faktiskt inte svårare än att sätta en frikostig Creative Commons licens på materialet. Den 24 mars ska jag vara med på Public service-dagen. Jag tänker se till att jag har rätt tröja på mig då.

Tidigare har jag varit inne på ett mer radikalt grepp, och det finns lite länkar till andra tankar också, i inlägget ”Vi borde hjälpa SVT att bli mer public och mer service

————-

Jardenberg lever som han lär, skriver under Creative Commons licens vilket gör det okej att kopiera och publicera så länge jag länkar tillbaka

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: