Skip to content

Lästips om Kulturskaparna

15 mars, 2010

Åtskilligt har blivit sagt och debatterat sedan nätverket Kulturskaparna gick ut med sin debattartikel i Svenska dagbladet.

Nyss skrev till exempel Juliagruppen Kulturskaparna blinda för utveckling på SVT:s Debattsida.

»Kulturskaparnas lösning bygger på enkla gränser mellan kreatör och konsument, mellan verk och overk, mellan kultur på och utanför nätet. Allt de kommer fram till är att ”någon” borde skapa tekniska lösningar som gör att kulturskapare kan få betalt.«

Om du inte redan läst Anders Mildner, Svd, Den slutliga självmarginaliseringen, gör det. Även han resonerar kring gränserna mellan skapare och konsument och suckar över att vi inte nått längre. Han undrar också varför grunda och lama opinionsundersökningar smäller högre än forskning och seminarier, och kallar det ett skamgrepp att argumentera som om någon på allvar ville upphäva upphovsrätten. En av hans poänger vill jag lyfta fram särskilt, och det är politikernas roll och ansvar.

»Kulturskaparna hade till exempel knappt bildats förrän Leif Pagrotsky bjöd in organisationen till ”dialog”

Men är vi verkligen i ett läge där politiker vinner poänger genom att öppet deklarera att de är villiga att låta sig påverkas av lobbygrupper? 
Och där den som bokar det första mötet har vunnit störst pr-fördelar?
Den här diskussionen präglas fortfarande av en häpnadsväckande naivitet och det är värt att upprepa ännu en gång – vi måste ställa högre krav på våra folkvalda när det gäller internetpolitiken.«

Jag fortsätter läsa vidare i debatten, tipsa gärna om bra artiklar och inlägg. Förresten har jag fortfarande inte fått något svar från min förbundsordförande på frågan om hur hon tänkte när hon tog ställning för mig som public service-anställd i en kontroversiell fråga, eller hur det är tänkt att public service del av internetflödet ska skiljas ut för att inte bli betalt för dubbelt upp.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: