Skip to content

En historisk natt

22 mars, 2010

För en gångs skull finns det något positivt med en sömnlös natt. Jag följer kommentarerna inför omröstningen om amerikansk sjukvård. Ämnet har varit inte bara en skiljelinje utan en skyttegrav mellan demokrater och republikaner. Att republikanerna nu förlorar betyder inte bara att förlora i sakfrågan utan också att förlora ansiktet. I lika stor grad är det en triumf för Obama, som kan räkna hem ett vallöfte.

En känsla för hur stort nederlag republikanerna ser det som får man när man läser politiska kommentatorn, fd Bushtalskrivaren David Frum som kallar det Waterloo och hävdar att det är den största republikanska katastrofen på 40 år. Långt värre än en valförlust i november.

Debatten sänds direkt via CBS News

Från vänster till höger tycks alla vara överens om att detta handlar om mer än sjukvården. Detta kommer att påverka amerikansk politik på ett mer genomgripande sätt.

35 minuter kvar.

Edit: Det är fascinerande att försöka förstå den amerikanska systemet, de argument som används, när vårt system och vår politik är så annorlunda. Det är klart att många argument känns igen; skattetrycket, småföretagens handlingsfrihet, valfriheten för familjen, rätten att välja läkare själv, tryggheten att inte stå utan försäkring vid sjukdom, sjukvården kommer att rädda liv, kvinnor behöver inte längre betala mer än män för sin försäkring. Men i svensk debatt skulle man nog inte höra att ett argument för en sjukvårdsreform är att den tvingar alla att vara med och betala för aborter även om man är moraliskt emot dem.

7 1/2 minuter kvar att debattera om nu

Synd bara att jag har svårt att följa den lilla tv-rutan på CBS-sidan när kommentarerna rullar i rask takt vid sidan om. Och tyvärr är den ena kommentaren dummare än den andra, och väldigt många har inget med debatten att göra över huvud taget. Twitter har lite vettigare kommentarer

En liten ögonblicksbild av tusentals tweetar under tiden debatten i kongressen pågick

Det behövdes 216 ja-röster för att lagen skulle gå igenom

Slutresultatet blev 219 mot 212, och av nej-rösterna kom 34 från demokraterna.

En hundra år gammal långbänk är över.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: