Skip to content

Att marknadsföra engagemang

11 april, 2010

Fackföreningsrörelsen bygger på solidaritet, att stå enade, att slåss för varandras gemensamma bästa. Facket är inte bara ett gäng socialdemokratiska politiker-in-spe i LO-borgen. Facket är visserligen sprunget ur arbetarrörelsen, kampen för drägliga förhållanden på fabriksgolvet, mot fabrikörn, träpatron. Kampen för att slippa vara livegen mot bonden, handlarn, chefen. Kampen för att slippa stå med mössan i hand och vara tacksam för vad man får. Men fackföreningsrörelsen i dag är mer än sin historia.

Det är en lobbyorganisation med utredningsverksamhet och presstjänst. Det är en kampanjmaskin som driver den svenska modellen som förebild i EU. Det är fotarbete som att kräva anställningsintyg och lön under inskolningen för sommarvikarierna. Det är lokala arbetsplatsombud och klubbar som förhandlar lönerna, ställer krav på konsekvensanalys vid organisationsförändringar, som bevakar att den som varit föräldraledig inte ställs åt sidan, som frågar efter lönekartläggning, mångfaldsplan och kompetensutveckling för medarbetarna.

Att vara förhandlare vid konferensbordet på den egna arbetsplatsen är inte alltid enkelt. Man får begära rådrum, gå ut och fråga sina fackliga kollegor, ringa avdelning/klubbstyrelse och be om råd. Man får spotta upp sig när arbetsgivaren ställer hårt mot hårt. Man får vara smart när man vill nå resultat på sikt. Man går facklig grundkurs, förhandlingskurs, åker på möten och diskuterar hur man löser situationer på andra arbetsplatser. Man har medlemsmöten och lyssnar vad medlemmarna vill att man ska prioritera att slåss för.

Att vara förtroendevald i facket, och sitta vid förhandlingsbordet för att representera medlemmarna är ett viktigt uppdrag. Intressant. Engagerande. Spännande. Upprörande. Irriterande. Utvecklande. Berörande. Ganska ofta får man höra medlemmarna uttrycka åsikter om arbetet, arbetsplatsen, cheferna, medarbetarna. Som ett mummel eller som en uppmaning. Nån borde göra nånting! Facket borde ta tag i det här! Ja just det. Du till exempel. Det är ju vi som är facket – du och jag.

Mot den här bakgrunden tycker jag att GS-facket gör helt rätt som marknadsför sig själva med tävlingen Gemensam styrka. Tävlingen går ut på att komma på en bra idé och samla stöd för den. Vinnaren får 100.000 kronor till en ideell förening, organisation eller ett projekt. Människor kan göra skillnad, men det krävs gemensam styrka för att det ska fungera, skriver facket på tävlingssajten.

»Gemensamstyrka.se handlar om att gå tillbaka till grundtanken, den ideologiska basen i fackföreningsrörelsen. Att den kollektiva styrkan ger de individuella fördelarna och att vi måste hålla ihop både lokalt, nationellt och globalt för att hjälpa varandra.

Fungerar gemensamstyrka fortfarande? Hjälp oss att testa!«

En databas och ett nätverk som hjälper till att hitta underrepresenterade alternativ – pyssliga män, kvinnliga Colombiakännare, manliga jämställdhetsföreläsare osv. Ett professionellt djurhem byggt av ideella krafter. En tidning för barn. Konst som tar plats i för tillfället tomma lokaler. En mötesplats för Västeråsungdomar med funktionshinder. Fackligt arbete för peruanska byggnadsarbetare. Vem som helst kan starta en idé, kanske finns redan ett projekt du vill samla stöd till, en förening som behöver stöd för att förverkliga en idé, till och med politiker får vara med, som Åsa Ögren, byggnadsnämndens ordförande i Umeå, socialdemokrat, som vill samla kunskap från både forskare och företag om att bygga bättre, energieffektivare hus.

Under tävlingsperioden får varje fysisk person rösta en gång per dygn och projekt, men på hur många projekt man vill. Den som vill vinna, eller åtminstone komma med i finalgruppen, samlar alltså stöd via vänner, twitter, mejl, facebook etc och ber dem alla rösta en gång om dagen.

Tyvärr misstänks nu fusk i tävlingen. Ett av de topplacerade bidragen utreds, och riskerar diskvalificering. Det fick jag veta i helgen när jag skrev och frågade varför Lilla löpet inte gick att hitta som vanligt.

Hej

Jag var in och röstade nu på morgonen och upptäckte att idén Lilla löpet inte fanns med på topplistan trots att den fått omkring 4000 röster.

Det gick att söka fram Lilla löpets-rösta-sida, men när jag klickade på Läs mer får jag upp ett felmeddelande Sidan finns inte?

Vad är det som hänt?

 

Hej Lillemor!
Tyvärr är tävlingsbidraget ”Lilla löpet” starkt misstänkt för fusk-röstning. De som startade projektet har använt ett dataprogram som har röstat åt dem. Så bidraget är bortplockat ur tävlingen medan utredning pågår. Stor risk att bidraget kommer att diskvalificeras.
Väldigt tråkigt att man fuskar på en sådan bra idé tycker vi.
//Redaktionen

Jag hoppas att det visar sig att misstankarna var ogrundade. En nyhetstidning för barn borde ha alla möjligheter att samla stöd från tillräckligt många utan fusk. Idén om en nyhetstidning för barn tycker jag är skitbra. Som barn såg jag förstås Barnjournalen, och min egen unge parkerade jag framför REA. Jag tror absolut att ungar är intresserade av nyheter och aktualiteter, bara man gör det för dem, med deras perspektiv, på deras språk.

Jag har förresten ställt följdfrågor om det finns misstankar om fusk i fler fall, och varför man ännu inte informerar på webbplatsen om vad som hänt med tävlingsbidraget, men ännu inte fått svar. Jag antar att de som röstat på Lilla löpet undrar vad som hänt. Fusk i en tävling som marknadsför engagemang från individer för att visa att gemensam styrka kan göra skillnad går så himla tvärt emot budskapet.

Lilla löpet-redaktionen har också fått ett mejl, och ska självklart få möjlighet att kommentera misstankarna om fusk.

Uppdaterat 13 april 2:49:
Redaktionen bakom gemensamstyrka.se har gått ut med information om fusket, vilket jag bloggat om. Ännu ingen kommentar från Lilla löpet.

Annonser
One Comment leave one →
  1. 11 april, 2010 15:05

    Riktigt tråkigt om det visar sig vara fusk. Det är många bra bidrag med och tävlar. Må bäste idé vinna =)

    //Patrik Appelquist
    Gatubarn.nu -En blogg för gatubarn i Latinamerika
    http://www.Gatubarn.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: