Skip to content

Reblogg: En nationaldag att fira

6 juni, 2010

En gång för hundra år sedan hade jag en annan blogg, och bloggade en nationaldag sålunda:

Det var väl bra att han drog dalkarlarna med på uppror och körde iväg Kristian tyrann, men det räcker väl med Vasaloppet för att minnas det? Att Gustav Vasa införde en enväldig kungamakt med ärvd tron, bidrog till reformationen med målet att lägga kyrkans rikedomar under kronan, att han detaljstyrde till den grad att bönder som inte tagit in skörden i tid riskerade dryga böter, att han stoppade gränshandeln med Danmark, och slog ner upprorsmakare som protesterade mot skatterna – är det nåt att fira?

Om det varit så att den svenska nationaldagen firades helt för 1809 års regeringsform, då vore det en annan sak. I slutet på 1700-talet och början på 1800-talet var det oroligt i världen, franska revolutionen 1789, Danmark förklarade Sverige krig, Gustaf III skaffade sig mer makt, men blev mördad på teatarn. Nästa kung intrigerade först mot Storbrittanien, sedan med. Missnöjet med Gustav IV Adolfs krigsföring var stort, och han kuppades bort, men det visade sig svårare än kuppmakarna trott att bli av med ryssarna, och Finland fick svenskarna inte tillbaka.

Det var nu juni 1809, och riksdagen fastställde en ny regeringsform. Nye kungen Karl XIII förlorade sin makt att döma, makten delades mellan kungen, riksdagen och domstolen. Adeln förlorar en del makt och privilegier. Högsta domstolen fick vi, och det första konstitutionsutskottet (som kan ifrågasätta regeringens styre), justiekansler och justitieombudsman, det är riksdagen och inte kungen som har rätten att beskatta folket – och här får svenska folket vissa medborgerliga rättigheter som viss religionsfrihet, yttrandefrihet, säkerhet till person och egendom, och därtill tryckfrihet, dvs rätten att ge ut tidningar som inte censureras, vi fick rätten att återge offentliga handlingar och protokoll m.m.

En liten bit på vägen mot ett demokratiskt statskick, det kan vi väl fira, även om vi inte gillar Gustav Vasa?

Förresten kan jag på en gång meddela att allt detta om kungarnas krigande osv hade jag ganska luddiga begrepp om innan jag nyttjade google, wikipedia, susning, runeberg, riksdag och regerings hemsidor…

Hade ni förresten en aning om att våra landshövdingar är engagerade i Rikskommittén Sveriges Nationaldag? Visste ni ens att nån sån kommitté fanns? Jag gjorde det inte…

”Rikskommittén Sveriges Nationaldag skall främja respekten och intresset för nationaldagen och för den svenska flaggan. Kommittén skall främja firandet av nationaldagen genom att samarbeta med lokala organisationer i rikets län och kommuner.”….”Huvudmän för kommittén är rikets landshövdingar. Huvudmännen tilllsätter styrelse för rikskommittén. Riksdagens talman är kommitténs ordförande.”

Och på den tiden, för hundra år sedan, hade jag inte vett att infoga länkar i texten

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: