Skip to content

Radioreklam: Bloggare kliver från köket till radions finrum

29 november, 2010
Kakorna intar P1

Uppdaterat efter presskonferensen

Uppdaterat 2: länkar till artiklar etc efter presskonferensen

Medievärlden är i sanning spännande att leva i nu. Somliga håller hårt i sina vanor och traditioner, vill ha sin vanliga tidning att prassla med vid morgonkoppen. Andra rusar med ett glädjetjut in i framtiden, lyssnar på nyheterna i mobilen och bloggar om dem från bussen. Anor och kvalitet ställs ibland mot snabbhet och fragmentarisering. Djup och seriositet mot design och lekfullhet. Å andra sidan söker många sätt att förena det bästa av de olika världarna.

I radiohuset i Umeå växer ett sådant projekt fram. Bloggaren Underbara Clara tar steget från sin framgångsrika blogg i köks- och hemmiljö in i det man ibland kallar radions finrum, P1.

Under vårvintern gör Clara Lidström och programledaren & producenten Erica Dahlgren radio tillsammans för sändning i Sveriges radio P1.

På tisdag 30/11 kl 11 presenteras programmet i radiohuset, Mariehemsvägen 4, Umeå.

Välkommen att vara med!

Ta till vara med pyssel och pynt

Det här kan bli hur spännande som helst, tänker jag. I matbloggarvärlden pågår en diskussion om bloggarnas innehåll och yta. När listan på nominerade till Matbloggspriset presenterades uppstod en debatt om cupcakebloggarna med stora skaror läsare kontra såväl mer eller mindre professionella bredare matbloggar som nischade mule-till-svanstraditionalister och surdegsbloggare. Årets matblogg 2010 blev förresten Kaffekokarboken och det uppstickande Alternativa matbloggspriset gick till Gittos mat

Ibland talar man om att professionalism och erfarenhet skänker trovärdighet, medan en del amatörer och ovana bloggare och skribenter balanserar på gränsen till textreklam och brott mot marknadsföringslagen. Debattämnet sträcker sig förstås bortom matbloggarna, gratisproverna på årets skinka och skaldjursresorna. Somliga pekar på till exempel rese- och nöjesjournalistiken, recensionerna och  undrar hur många artiklar som faktiskt skulle bli skrivna om redaktionen skulle avstå från gratisresor och sponsrade evenemang, andra undrar i vems intresse det är att journalisten förväntas få hänga med gratis. Ett reportage i Dagens nyheter Bostad drog igång en het debatt om journalistiken och skrivandet kring hem och inredning, men också om symbiosen mellan bokstäverna och siffrorna – det redaktionella materialet och beroendet av inkomster från annonsörer. Avundsjuka eller varumärkesporr – befogat ifrågasättande eller nätlynchning?

Underbara Clara är på intet vis någon oprövad amatör, vare sig i blogg- eller medievärlden. Journalisten, fotografen och bloggaren Clara Lidström har gjort avtryck hos både Västerbottens folkblad och Västerbottens-kuriren, nominerats och prisats för sin blogg.  Hon är också tydlig med att hennes blogg inte är till salu, och uppmanar även andra att följa de etiska spelreglerna.

Vi som bor i Västerbottens län – eller upptäckt radion på webben – har redan kunnat höra Clara i programpunkten Pikant i Sveriges radio Västerbotten P4.

Jag är jättenyfiken på hur det kommer att låta i P1!

Och förresten – det kommer att serveras drömmuffins vid presskonferensen.

Betyder det att Sveriges radio har tagit cupcakebloggandet till sin barm? Eller är muffinsmakandet ett avståndstagande från de dekorerade kusinerna?

Kakorna intar P1

Uppdaterat: Underbara Clara berättar själv efter presskonferensen

Äntligen officiellt!

P1-programmet kommer att heta Husmorsskolan. Namnet klingade bekant i mina öron och bland SR Minnens webbarkiv hittade jag en pärla från 1950. Programmet om välkläddhet handlar om rena linjer, knippen av veck, hur valet av ett konsekvent färgschema gör det ljuvligt och billigt när kappan passar även till den lite finare sommarklänningen samtidigt som ens personlighet understryks av en garderob i brunt, blått eller kanske mörkgrönt. Brokigheten, färgglädjen och blommorna tyckte journalisten och debattören Else Kleen att vi skulle lämna åt naturen själv.

”Allt vad vi kan ernå, även med de mest kostbara tryckta tyger, blir ändå bara en karikatyr av naturens egen prakt.”

Else Kleen om välkläddhet

Det märks att det gått 60 år sedan Humorsskolan sändes, samtidigt som inte mycket förändrats alls. Konsten att vara välklädd kopplas ihop med kvinnans yttre och de rådande skönhetsidealen.

”Svenskan väger för mycket och vore lättare att klä om hon vägde mindre. Men eljest är hon dess bättre snygg nog; lång och rak, och med riktiga proportioner i horisontalplanet.”

Uppdaterat 2:

Presskonferens i videoformat, foto och redigering: Per-Gunnar Eriksson, P4 Västerbotten

Längst ner i artikeln finns videon inbäddad

Lokala massmedier och bloggare bevakade presskonferensen och här är några exempel på presseko:

Tv4 Umeå: Underbara Clara i radions finrum

Västerbottens-kuriren: Underbara Clara i rikssänd radio

Västerbottens folkblad: Underbara Clara gör ”Husmorsskolan”

Norran: Husmorsskola med Underbara Clara

Karins konstgrepp: Husmorsskolan

Kurbits: Underbara Clara pysslar i nytt radioprogram

Ebbas blogg: Grattis till programmet!

Försök att inte se så snygg ut:  Länkkärlek

Radionytt: Bloggare ger husmorstips i P1

Ekonördarna på Lyckobacken: Ingenting är omöjligt och ingen är gladare än jag

Transparens och disclaimer: Jag jobbar på nyheterna i SR Västerbotten P4 och är inte inblandad i produktionen av vare sig det nya P1-programmet eller det tidigare P4-programmet. Clara känner jag inte mer än att jag läst hennes blogg nån gång. Om något är hon, som frilansande journalist, en konkurrent. Jag har inget att vinna på att marknadsföra henne, bloggen eller programmet.

Däremot tycker jag att det är kul att marknadsföra radiohuset i Umeå med lokalredaktioner i Skellefteå och Lycksele. Vi gör radio inte bara för sändning i P4 Västerbotten utan även samhällsjournalistik, musik, kultur och humor i P1, P2, P3, Sisuradio och Sameradion.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: