Skip to content

Till försvar mot utkrävande av webblogg

2 december, 2010

I slutet av oktober blev NSD, Norrländska socialdemokraten, bombhotad. Under utredningen kom polisen fram till att hotet hade sänts från polishuset i Luleå, eller åtminstone en ip-adress som gör gällande det.

Polisen begär att få ta del av loggfiler på NSD:s webbserver – och NSD:s ansvarige utgivare Anders Ingvarsson säger nej med hänvisning till källskyddet.

Daniel Nordström, tf redaktionschef och ansvarig utgivare på Västerbottens folkblad, bloggar. Tillsammans med kollegarna Örjan Pekka, Haparandabladet och Ingvar Näslund, Västerbottens-Kuriren har han skrivit en debattartikel som publiceras av Medievärlden.

”Det är okunnigt av polis och åklagare att kräva ut hela loggfilen från dagen för hotet. Loggfilen innehåller tusentals uppgifter om vilka som besökt NSD:s webbsida, men också uppgifter som gör det möjligt att spåra uppgiftslämnare och tipsare. Detta borde polis och åklagare ha förstått”, skriver vi i debattartikeln.

Läs debattartikeln – delta i debatten – försvara rätten att lämna tips och uppgifter till medierna anonymt!

Ingvar Näslund skrev förresten i VK i lördags om rätten att kontakta media och arbetsledare/chefer som ringer VK för att försöka ta reda på vem som lämnat uppgifterna till tidningen – vilket är ett brott. Läs den också!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: